Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BRITNEY SPEARS


Britney Jean Spears amerikai énekesnő 1981. december 2-án született Kentwood-ban, Louisiana államban, az USA-ban, szülei, Jamie és Lynne középső gyermekeként. Húga Jamie Lynn, bátyja Bryan legkedvesebb unokatestvére Daniel Spears Kislány korában tagja volt a városka táncsoportjának, majd nyolcéves korában részt vett a Mickey Mouse Club tévéműsor meghallgatásán. Fiatal kora miatt elutasították, ezért New Yorkban, tehetsége miatt, művésziskolákban tanult. 11 évesen aztán szerepet kapott a Mickey Mouse Club show-ban, Mouseketeerként. 2 év után visszaköltözött Kentwood-ba, és tovább tanult. Eleinte egy lánycsapat tagjaként, később szólóban énekelt. 17 évesen lett világsztár a ...Baby, One More Time című albumával, ami hetekig vezette a toplistákat, 12-szeres platinalemezzé vált, és Britney 1999-ben megkapta az MTV Europe Awards legjobb női énekesnek, legjobb popénekesnek és legújabb tehetségnek járó díjait. Második albuma, az Oops!...I Did It Again (2000) készítése idején anyjával könyvet írt Heart to Heart címen, és világ körüli turnéra indult. Megjelent még egy könyve, melyet szintén édesanyjával írt, ez a Szeretet éneke, mely nem életrajzi jellegű, de egy tehetséges és szép hangú lány történetét meséli el. 2001-ben élete első filmje, a Crossroads (Álmok útján) is elkészült. Harmadik albuma, a Britney 2003. november 18-án jelent meg. Első kislemeze a Slave 4 U volt. Negyedik albuma az In the zone 2004-es, melyről az első kislemez a példaképével, Madonnával közösen elkészített Me against the music lett. Ezek után még kiadott két válogatásalbumot, az egyik a My Prerogative, mely két új dalt is tartalmaz, míg a másik egy remixalbum, B in the Mix címmel. Együtt járt Justin Timberlake-kel. Volt férje Kevin Federline, két közös gyermekük van. Az idősebbet Sean Prestonnak, a fiatalabbat Jayden Jamesnek hívják. 2006. november 7-én beadta válókeresetét, kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva, és két gyermekét magánál akarja tartani. Válása után hónapokig különböző botrányokkal szerepelt a címlapokon, majd 2007 februárjában szanatóriumba vonult, hogy alkoholfüggőségét és mániás depresszióját kezeltesse. A terápia állítása szerint sikeres volt. A szanatóriumi kezelése ellenére továbbra is botrányos életvitelt folytatott. Színpadi visszatérésére a 2007-es MTV Video Music Awards-on került sor, ahol újonnan megjelent dalával a ,,Gimme More"-ral lépett színpadra. A show rossz kritikát kapott Britney előadásmódja miatt. Ötödik stúdióalbuma ,,Blackout" címmel 2007. október 30-án jelent meg Amerikában.

1999-2000: A KEZDETEK

1999-ben jelent meg Britney Spears első lemeze, a Baby One More Time. A címadó dal azonnal világsiker lett, hónapokig a slágerlisták élére került. A dal bekerült a Rolling Stone legjobb 25 dala közé is. A számhoz készült videoklipben Britney iskoláslánynak öltözött. A Rolling Stone magazin 1999 áprilisában megjelentette az újság címlapján Britney Spearst. Az ekkor 17 éves Britney elég sok ellentmondást váltott ki, hiszen már ekkor implantátum volt Britney melleiben. 1999-ben 4 díjat nyert a Billboard Music Awards díjátadón, köztük az év legjobb női előadó kategória díját is ő zsebelte be. Egy hónappal később a kedvenc pop/rock előadó kategóriában nyert a American Music Awards-on. 2000-ben a Grammy-díjkiosztón 2 díjat is kapott, itt olyan előadókat előzött meg, mint pl. Christina Aguilera és Sarah McLachlan. Az előző album sikereit követően Britney 2000-ben piacra dobta második nagylemezét Oops..I Did It Again címmel, ami rögtön az első helyen debütált az USA-ban, hiszen már az első héten 1 319 193 darabot adtak el belőle. A címadó dal már rögtön a megjelenés napján a rádiólisták élére ugrott, ezzel az összes rekordot megdöntve. Még ebben az évben elindult az első világkörútjára, mely Oops...! I Did It Again World Tour néven futott. A körút alatt tartották New Yorkban, az MTV Video Music Awards díjátadó gálát, ahol fellépett, de díjat nem nyert. Az előadáson Britney egy fekete öltönyben ment ki, amit letépett magáról és egy testszínű gyöngyökkel díszített ruhában folytatta a műsort. Még ebben az évben nyert jó pár díjat, többek között a Teen Choice Awards-on és a Nickelodeon Kids' Choice Awardson is.

2001-2003: KARRIERJE CSÚCSÁN

Spears kiadta 2001 novemberében harmadik studióalbumát, Britney címmel. Bár nem lett annyira sikeres, mint az előző két album, de azért már az első héten 745,744-et adtak el belőle. De még így is megelőzte Michael Jackson Invincible c. albumát. Ebből a lemezből kiderült, hogy Britney ígéretes popkarrier előtt áll. Hogy mégjobban népszerűsítse az albumot megkezdte 2001-ben a Dream Within, a Dream Tour névre keresztelt turnét. A turné után bejelentette, hogy tart egy fél éves szünetet a karrierjében. 2002-ben a Forbes magazin besorolta a legnépszerűbb sztárok közé. Ebben az évben szakított 4 év után Justin Timberlake-el. 2003-ban az MTV Video Music Awards fellépett Christina Aguilera-val és Madonna-val. Madonna Virgin c. számát adták elő és a show részeként volt egy csókjelenet is. Britney és Madonna egy heves csókot váltottak több százezer ember előtt. A csók hatalmas botrányt váltott ki. 2003 novemberében kiadták a negyedik studióalbumot In The Zone címmel. Britney a lemezen található tizenhárom dal közül nyolc írásában aktívan részt vett. Az első héten 609.000 darabot adtak el. Ezzel beírta magát a poptörténelembe, hiszen nem sok olyan előadó van, aki az első négy lemezéből ennyit eladott volna. Harmadik világturnéja Onyx Hotel Tour néven indult el 2004 márciusában. Ennek a turnénak a keretében látogatott el hozzánk, Budapestre is.

1998-2001: GREATEST HITS ALBUM
ÉS MAGÁNÉLET

2004 elején egy átmulatott Las Vegas-i éjszaka utána, Britney gondolt egyet és hozzáment, egykori gyerekpajtásához, Jason Alexander-hez. A frigy mindössze 55 óráig tartott. Britney anyja közbe lépett és az azonnali válást követelte. Még ez év végén Britney hozzáment, táncosához Kevin Federline-hoz is. A hivatalos honlapján bejelentette, hogy felhagy a popkarrierrel egy időre, hogy családot alapíthasson. Ezért még, úgymond "búcsúzóul" piacra dobta Greatest Hits: My Prerogative c. lemezét, melyen a legnagyobb Britney slágerek szerepelnek, plusz 2 új szám, melyhez klip is készült. A korong közel sem lett olyan sikeres, mint az előző Britney albumok. "Csak" 255.000 darabot vettek meg, az első héten. Ezután készült egy hat részes valóságshow-ja Kevinnel Chaotic néven. Majd 2005-ben közölték a hírt, hogy Britney terhes! A baba érkezésének örömére Britney készített egy dalt (I Will Unterstand) Someday címen. Szeptemberben meg is született a baba, akinek a Sean Preston nevet választották. 2005 novemberében kiadtak egy remix albumot B in the Mix: The Remixes néven. A lemez tartalmazta Britney nagy slágereinek a remixeit. A Baby One More Time-tól kezdve a Toxic-ig. 2006-ban megszületett Britney második kisfia Jayden James Federline Spears.

2007-NAPJAINBAN

Spears elvált Federline-tól és botrányos életvitele miatt gyermekei felügyeleti jogát is elveszítette. Új kislemeze, a Gimme More hivatalosan 2007. szeptember 9-én a MTV Video Music Awardson adta elő először, és vegyes visszhangot váltott ki. Az ötödik Britney Spears-nagylemez 2007. október 30-án jelent meg, Blackout címmel, és nagyon sikeres lett szerte a világon. Három kislemez, a Gimme More, a Piece of Me és a Break the Ice jelent meg az albumról, ezek szintén nagyon jól szerepeltek. A Jive Rercords, bejelentette, hogy nem lesz több kislemez az albumról és Britney gőzerővel dolgozik az új, 2008 év végén megjelenő albumán. Britney 2008-ban kétszer szorult pszichiátriai kezelésre, mindkétszer megállapították, hogy idegi kimerültségben és bipoláris depresszióban szenved. Szeptember 15-én az énekesnő kiadója, a Jive Records nyilvánosságra hozta, hogy az új album december 2-án jelenik majd meg, és a Circus címet viseli majd. Az első kislemez a Womanizer lesz. A dalt a The Outsydersszel készítette Britney. A klipet október 11-én készítették hozzá. A dal megjelenése után egyből a slágerlisták élére tört. Britney 2. klipje az albumról a címadó dal, a Circus lett, ami január elején jelent meg. A Youtube-on már 32 millióan látták. Harmadik kislemeze az If U Seek Amy. Britney ebben a klipben a sztárság árnyoldalait mutatja be. Britney Spears 2009-ben világkörüli turnéra indult, mely a The Circus Starring: Britney Spears címet kapta. Augusztusban a tíz éves munkásságának elismeréseként, a Teen Choice Awards átadási ünnepségén Életmű-díjat kapott. 2009. november 23-án jelent meg a The Singles Collection válogatáslemeze, amely karrierjének addigi tíz évét ölelte fel. Az albumról a "3" című dal jelent meg kislemezként a hozzá tartozó videóval együtt.

STUDIÓ ALBUMOK, VÁLÓGATÁS ALBUMOK,
FILM, TAGOK ÉS MAXIK

1999: ...BABY ONE MORE TIME
2000: OOPS!...I DID IT AGAIN
2001: BRITNEY
2003: IN THE ZONE
2007: BLACKOUT
2008: CIRCUS

1998: ...BABY ONE MORE TIME
1999: SOMETIMES
1999: (YOU DRIVE ME) CRAZY
1999: BORN TO MAKE YOU HAPPY
2000: FROM THE BOTTOM OF MY BROKEN HEART
2000: OOPS!...I DID IT AGAIN
2000: LUCKY
2000: STRONGER
2001: DON'T LET GET BE THE LAST TO KNOW
2001: I'M A SLAVE 4 U
2001: OVERPROTECTED
2002: I'M NOT A GIRL, NOT YET A WOMAN
2002: BOYS
2002: I LOVE ROCK AND ROLL
2003: ME AGAINST THE MUSIC
2004: TOXIC
2004: EVERYTIME
2004: MY PREROGAITVE
2005: DO SOMETHIN'
2005: SOMEDAY (I WILL UNDERSTAND)
2007: GIMME MORE
2007: PIECE OF ME
2008: BREAK THE ICE
2008: WOMANIZER
2008: CIRCUS
2009: IF YOU SEEK AMY
2009: RADAR
2009: 3

2007: GRETEST HTS: MY PREROGATIVE
2009: THE SINGLE COLLECTION